Het rijk van de onbekende en miskende auto’s

Aangejaagd door de vereniging Elk Merk Waardig

299Dagen 23Uren 22Minuten 55Seconden

Zaterdag 10 mei 2025 • 10.00 – 15.00 uur • Louwman’s Toyota World • Steurweg 8, Raamsdonksveer

📅 Zet in je agenda

Vragen? pr@elkmerkwaardig.nl of 06-53 53 63 28

Wat nu dan?

Sommigen noemen het EMWalhalla een evenement, wij noemen het een vrolijk uitstapje voor de verschoppelingen van het verkeer. De auto’s waarvan de eigenaar altijd maar weer zijn keuze moet verdedigen.

Een goedbedoeld concept dat hoogst ongelukkig uitpakte, een exoot die zich nooit in Europa mocht bewijzen, een marketingflop, een excentriekeling van een schuurtjesfabrikant die überhaupt geen banksaldo had om zijn vrucht te promoten of juist een massaproduct dat vroeger hele gezinnen behaagde, maar nu als duf wordt beschouwd.

Voorbeelden? Legio. Van Renault 14 tot Talbot Tagora, van Volkswagen K70 tot Mercedes-Benz Vaneo, van Fiat Tempra tot Alfa Romeo Arna, van Saab 9-4X tot Volvo 440, van Hyundai Pony tot Kia Opirus, van Buick Reatta tot Mercury Sable, van Nissan Cube tot Subaru XT en van SEAT Malaga tot Škoda Roomster. We kunnen nog wel een uurtje doorgaan.

En dat EMWalhalla?

Dat geeft een podium aan al die vergeten en verguisde auto’s. Eindelijk mogen de muurbloempjes van de openbare weg complimenten in ontvangst nemen, terwijl ze zich eigenlijk al in hun lot hadden geschikt.

Daar bouwen we wat leuke activiteiten omheen, zoals de dynamische show ‘Flop Gear’, het proefritcentrum ‘Stuurlui aan wal’ en de thema-expositie ‘100 jaar Louwman & Parqui’.

Voor catering zorgen we natuurlijk ook, want we laten noch auto’s, noch mensen aan hun lot over. O ja, niet te vergeten: je mag op onze kosten de grandioze museumcollectie van Louwman’s Toyota World bewonderen.

Wie zijn ‘we’?

Allereerst jijzelf, anders had je waarschijnlijk deze pagina niet bezocht. Het EMWalhalla is vrij en gratis toegankelijk voor iedereen die de randverschijnselen van de autowereld en de vergeten of mislukte avonturen van de industrie een warm hart toedraagt.

Je hoeft dus niet per se zelf een passend vervoermiddel te bezitten, al bevelen we dat wel van harte aan, alleen al omdat we het dan een prominente plek op het erf van Louwman zullen geven. Daar raak je vanzelf in gesprek met liefhebbers die dezelfde taal spreken en die oprechte belangstelling in elkaars trots tonen. Dat wij-gevoel vinden we ontzettend belangrijk.

O ja, wie zijn wijzelf dan wel? Elk Merk Waardig, de vereniging voor onbekende en miskende auto’s. Organisator van het EMWalhalla en vooral gastheer.

Dus een clubsfeertje?

Ja, volop, maar wij zijn geen navelstaarders die alles in eigen kringetje willen houden. Juist niet! Precies daarom hebben we het openbaar toegankelijke EMWalhalla in het leven geroepen, waar we ook andere clubs en liefhebbersgroepjes van harte welkom heten.

Bekommert jouw vereniging zich om modellen die altijd in de schaduw staan van de gevierde helden uit de autogeschiedenis? Stuur ons even een berichtje en kom met een flinke afvaardiging en promotiemateriaal naar Louwman’s Toyota World.

We hanteren slechts één spelregel: maximaal tien auto’s van hetzelfde model op een rijtje, omdat we de bezoekers juist een maximale variatie willen voorschotelen.

Is er een ballotagecommissie?

Nou eh… we zien de dingen niet zo zwart-wit. Echter, je voelt vast en zeker zelf wel aan dat we een BMW 5 Serie, een Lancia Delta Integrale, een Tesla Model 3, een Peugeot 205 GTI, een Nissan 300ZX of een Chevrolet Corvette beleefd naar de bezoekersparkeerplaats dirigeren.

Over sommige auto’s kun je twisten, maar wij zijn best omkoopbaar met een écht goed verhaal. Vertel dat dan even van tevoren via e-mail en niet bij onze lieve vrijwilligers aan de poort. De beroerd verkochte MINI Paceman zou best passen, de hatchbackversie niet. Voel je het verschil?

In de basis gaat het erom dat we de liefhebbers een plaatje voorschotelen dat oogt als een feestelijk asielzoekerscentrum voor ondergewaardeerde en ondergesneeuwd geraakte modellen. Een leeftijdsgrens stellen we niet. Iedereen weet op voorhand al dat een DS 9 of een Ford Flex nooit een succes gaat worden, dus breng die gerust mee.

Hoe zit het met…

  • Die rare naam? Ja sorry, binnen Elk Merk Waardig is een cultuurtje ontstaan om overal de afkorting EMW in te verwerken.
  • Entreegeld? Dat kennen we niet. Je mag ter plaatse wel een vrijwillige donatie in de pot doen, die we gebruiken om het negatieve eindsaldo te verminderen.
  • Aanmelden vooraf? Dat hoeft niet, want wij snappen het heus wel als je plotseling naar je schoonmoeders verjaardag moet. Kom je met een club of groep, laat het dan wel even weten.
  • Mooiweergarantie? Die kunnen we niet geven, want we hebben nog geen verzekeraar gevonden die eventuele smartengeldclaims wil afdekken. Bij regen wordt het echter óók leuk!
  • Burn-outs? Als je daar last van hebt, blijf alsjeblieft thuis en bel de (auto)dokter.
  • Covid-19? Wij zijn meer van de onbekende en miskende ziektes, dus we gaan ervan uit dat we daar geen last van hebben. Mocht het straks anders zijn, dan vermelden we dat hier.